In de praktijk

Dierenartsen bezorgd over consumptie rauwe melk

De federatie van dierenartsen in Europa (FVE) is bezorgd over de groeiende trend van consumptie van rauwe melk en rauwmelkse zuivelproducten. Rauwe melk en rauwmelkse producten kunnen volgens de FVE veel ziekteverwekkers bevatten. Boerderijen die de producten aanbieden zouden onvoldoende over de risico’s communiceren.

Rauwe melk en rauwmelkse producten kunnen verschillende pathogenen bevatten, zoals Staphylococcus aureus, Campylobacter jejuni, Salmonella species, E. coli, Listeria monocytogenes, Mycobacterium tuberculosis en bovis, Brucella-soorten, Coxiella burnetii en Yersinia enterocolitica. Deze bacteriën kunnen bij mensen leiden tot braken, diarree, buikpijn, koorts, hoofdpijn en lichamelijke pijn, en voor sommige mensen, vooral kwetsbare groepen zoals kinderen en ouderen, acuut levensbedreigend zijn.

Volgens de FVE hebben in de afgelopen maanden in verschillende Europese landen uitbraken van ziekten plaatsgevonden die rechtstreeks verband hielden met het drinken van ongepasteuriseerde rauwe melk.

DE FVE stelt dat rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen niet beter zijn voor de gezondheid, zoals veel mensen denken. “Heel vaak is het tegendeel waar. Vele vormen van bewerking, waaronder pasteuriseren, zijn nodig voor de bescherming van de gezondheid. Pasteurisatie verandert niet significant de smaak en de voedingswaarde van melk en zuivelproducten”, aldus de dierenartsenfederatie.

Meer over:
In de praktijk
Deel dit bericht: