Diergeneesmiddelen

RIVM: fagen kunnen antibioticagebruik mogelijk verminderen

Bacteriofagen (virussen die bacteriën kunnen doden) bieden mogelijk een kans om het antibioticagebruik in de veehouderij te verminderen. Dat meldt het RIVM in een nieuw rapport over bacteriofagen.

Met name bij ziekten die een economisch belang betreffen, zoals in de veehouderij, wordt bacteriofaagtoediening als interessant beschouwd, schrijft het RIVM. Succesvol gebruik van bacteriofagen is in enkele onderzoeken aangetoond. Ze zouden onder andere kunnen worden ingezet tegen bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica in de veehouderij.

Streptokokken, campylobacter en salmonella

Een nieuw onderzoeksprogramma van Wageningen Bioveterinary Research richt zich op bacteriofaagtherapie tegen Streptococcus suis, een belangrijke ziekteverwekker in varkens, aldus het RIVM. Wagenings onderzoek heeft al uitgewezen dat het gebruik van fagen in vleeskuikens een reductie van campylobacter en salmonella tot gevolg kan hebben.

Infecties bij mensen

Voor de behandeling van infecties bij mensen met fagen is volgens het RIVM nog te weinig onderbouwd klinisch onderzoek beschikbaar ‘om de meerwaarde van bacteriofaagbehandeling te kennen en dit veilig en voor meerdere soorten infecties te kunnen doen’.