Nieuws | Varkens | Wet- en regelgeving

Schouten: zoektocht naar alternatieven CO2-bedwelming varkens belangrijk

Minister Schouten van LNV onderschrijft het belang van de zoektocht naar alternatieven voor CO2-bedwelming van varkens. Zij heeft hiervoor financiële middelen vrijgemaakt. Maar betere alternatieven zijn nog niet gevonden, aldus Schouten in een brief aan de Dierencoalitie die eerder een brandbrief over CO2-bedwelming aan de minister stuurde.

“Helaas hebben onderzoeken tot op heden geen bedwelmingsmethoden aangetoond die verbetering voor dierenwelzijn opleveren ten opzichte van de huidige gangbare CO2-bedwelming”, schrijft de minister. “Op dit moment loopt er, onder meer in Schotland, onderzoek naar mogelijke alternatieven. Ik volg de ontwikkelingen voortkomend uit dit en eventueel toekomstig onderzoek op de voet. Ik zal de betrokken collega-lidstaten vragen de resultaten van de onderzoeken onder de aandacht te brengen van de Europese Commissie.”

Welzijnsproblemen

Eind vorig jaar kwam CO2-bedwelming aan bod in het televisieprogramma Zondag met Lubach. Volgens dierenwelzijnsorganisaties gaat CO2-bedwelming bij varkens gepaard met lijden en verregaande welzijnsproblemen. De organisaties willen een Europees verbod per 1 januari 2025 op de toepassing van hoge CO2-concentraties voor het bedwelmen van varkens voor de slacht.