In de praktijk | Nieuws | Rundvee

Meldingen over kalveren met aangeboren afwijkingen

Afgelopen kwartaal werden door meerdere dierenartsenpraktijken in totaal 25 kalveren gemeld met aangeboren afwijkingen (drie tot dertien bedrijven per praktijk). Er wordt onderzocht of er sprake is van een duidelijke toename en een gezamenlijke risicofactor. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.
In meer dan de helft van de aangeboren afwijkingen ging het om een afwijkende achterhand: geen staart, ontbreken van een anus/dikke darm, afwijkende achterpoten of een combinatie van deze verschijnselen. Verder werden ook afwijkingen aan de kop, extra poten, niet gesloten buikwand, waterhoofd, waterbuik en meerdere gevallen van een ‘binnenstebuiten gekeerd’ kalf gemeld.

Schmallenbergvirus

De beschreven verschijnselen zijn niet nieuw, maar het grote aantal meldingen in korte tijd is opvallend, aldus de GD. Het betrof meestal maar één kalf per bedrijf. Een deel van de afwijkingen kan bij een Schmallenbergvirusinfectie passen. Er zijn twee dieren opgestuurd voor sectie. Daarbij bleek een kalf positief op het Schmallenbergvirus, bij het andere kalf is het virus niet aangetoond. Van een ander kalf is voor de biestopname bloed negatief getest op antistoffen tegen het Schmallenbergvirus.

Deel dit bericht: