In de praktijk

KNMvD: vaccineer tegen rhinopneumonie-virus

De KNMvD adviseert om paarden zoveel mogelijk tegen het rhinopneumonie-virus te vaccineren ondanks dat het vaccin niet volledig tegen alle vormen van het virus beschermt.

Gevaccineerde paarden scheiden bij een infectie minder virus uit en dat verlaagt de kans op verspreiding, aldus de KNMvD. Daarnaast vermindert de infectiedruk op een bedrijf en hiermee de kans op besmetting.

Nederland is uitermate alert op rhinopneumonie vanwege de uitbraak van het virus die ruim een week geleden begon op het internationale concours van Valencia in Spanje. Daar waren ook 25 Nederlandse paarden aanwezig. Dertien paarden staan inmiddels in afzondering in eigen omgeving, twaalf zijn er nog in Spanje, zo meldt de KNMvD.

Internationale wedstrijden gecanceld

Vanwege de uitbraak in Valencia heeft de FEI besloten om vrijwel alle internationale wedstrijden in tien landen van het vaste land van Europa te cancelen tot en met 28 maart. Dit besluit is genomen om te voorkomen dat de uitbraak van het rhinopneumonie-virus zich verder verspreidt.

Bijeenkomsten in Nederland kunnen doorgaan

Volgens de Sectorraad Paarden is er op dit moment geen reden om allerlei bijeenkomsten van Nederlandse paarden in Nederland te stoppen, als tenminste iedereen attent is, zijn/haar paarden goed in de gaten houdt en zo nodig temperatuurt én eerlijk is over het feit of de paarden wel of geen contact hebben gehad met paarden uit het topsportcircuit.

Webinar

Op 4 maart werd er middels een webinar door de GD, de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, KNHS, FNRS, SRP en Paardenkrant-Horses.nl een korte update gegeven over de status van rhinopneumonie in Valencia werd ingegaan op de vraag: wat houdt dat in voor de paardenhouderij in Nederland? Het webinar voor paardenhouders en dierenartsen kan worden teruggekeken.

Meer over:
In de praktijk
Deel dit bericht: