Wet- en regelgeving

Nieuwe Europese diergezondheids-verordening van kracht

Voor het overgrote deel zijn de nieuwe Europese regels in de diergezondheidsverordening hetzelfde als de huidige regels. Hetzelfde geldt voor de nationale regels, deze zijn voornamelijk gelijk aan de huidige regels uit de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Voor Nederland geldt juridisch gezien dat de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (GWWD) vervangen zal worden door de Wet Dieren. Voor sommige dierhouders veranderen er enkele zaken ten opzichte van de oude situatie. Zo moeten paardenhouders vanaf 21 april hun dieren en de verblijfplaats van hun dieren registreren.

Overgangstermijn

Voor een aantal regels heeft de Europese Commissie een overgangstermijn ingesteld. Dit betekent dat bepaalde nieuwe eisen die gelden voor het verplaatsen van dieren en dierlijke producten naar andere lidstaten pas vanaf 15 oktober gaan gelden. Tot 15 oktober kan gebruik gemaakt worden van de huidige diergezondheidscertificaten voor het vervoer van dieren en dierlijke producten binnen de Europese Unie. Vanuit de Europese Commissie volgt binnenkort meer informatie over deze overgangstermijn.

Internetconsultatie

De ministeriële regeling Diergezondheid staat tot 22 april open voor consultatie maar treedt wel op 21 april in werking. De internetconsultatie kon pas later starten omdat nog niet alle wijzigingen vanuit de Europese Commissie beschikbaar waren. Wijzingen naar aanleiding van de internetconsultatie worden met een wijzigingsregeling toegevoegd.