Nieuws | Varkens

Gedrag varkens meten met sensoren en camera’s

Op een varkensbedrijf in Limburg wordt sinds enige tijd gebruik gemaakt van sensoren en camera’s die het gedrag en het klimaat per afdeling meten. Met de data heeft de varkenshouder inzicht in het gemiddelde gewicht van de dieren per hok en worden gedragspatronen gedetecteerd. Dat meldt Connecting agri&food.

Het klimaat wordt elke tien minuten gemeten en het diergedrag wordt twintig keer per seconde vastgelegd met cameratechnologie. Voor het meten van het klimaat in de afdeling worden temperatuur, luchtvochtigheid en de concentraties ammoniak en kooldioxide bepaald. Voor het detecteren van het gedrag van de dieren zijn twaalf camera’s boven de hokken op 2,5 meter hoogte geïnstalleerd. Alle apparaten zijn aan elkaar verbonden. Daarmee krijgt de varkenshouder real-time informatie over diergedrag en klimaat.

Gedragspatronen en gemiddeld gewicht

Aan de hand van verzamelde data worden algoritmen ontwikkeld die het geschatte gewicht van de dieren per hok berekenen en gedragspatronen, al dan niet afwijkend, detecteren. Zo is onder meer de samenhang tussen diergedrag en het klimaat in de afdeling goed af te lezen aan de locatie waar de dieren in het hok gaan liggen. Bij een hoge temperatuur zoeken de varkens een plek langs de wanden van het hok en liggen ze niet dicht bij elkaar. Een te koude afdeling laat zien dat de dieren juist heel dicht bij elkaar liggen. Na het verlagen van de relatief hoge afdelingstemperatuur was het effect binnen twee dagen zichtbaar op het beeld dat de camera’s maken. Met behulp daarvan kan de varkenshouder een optimale temperatuur creëren op de afdeling.

Heat map van een hok met varkens van bovenaf bezien. Hoe donkerder de plek, hoe minder vaak een dier op de betreffende plek aanwezig was. Hoe lichter de plek, hoe vaker er een varken op de plek aanwezig is. De lichtste plaatsen boven in het plaatje zijn de voerbak tegen de wand bij de centrale gang. Daar is vaak een varken aanwezig.