Bedrijfsnieuws

‘Naaldinjectie met gleptoferron effectiefst tegen bloedarmoede bij big’

Een ijzerproduct op basis van gleptoferron toedienen via een injectienaald blijkt verreweg de meest effectieve methode om bloedarmoede bij biggen te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek door Ceva Santé Animale naar de effectiviteit van ijzerpreparaten op basis van gleptoferron en ijzerdextraan en de meest effectieve manier van toedienen: een traditionele naaldinjectie of naaldloze injectie.

Het onderzoek vond plaats bij 630 biggen op 21 Nederlandse boerderijen verspreid over verschillende regio’s. Biggen die een ijzerpreparaat op basis van gleptoferron via een injectienaald kregen toegediend, hadden meer dan tweemaal minder vaak bloedarmoede dan biggen die een ijzerproduct op basis van ijzerdextraan op dezelfde manier toegediend kregen. Bij biggen die behandeld werden met een ijzerdextraan kwam bloedarmoede in 12,9 procent van de gevallen voor, terwijl dat bij gleptoferron slechts bij 5,1 procent van alle biggen het geval was.

Biggen die gleptoferron via de injectienaald kregen hadden bovendien het vaakst een optimaal Hb-gehalte. Van de biggen behandeld met gleptoferron had 62,6 procent een optimaal Hb-gehalte in het bloed tegenover slechts 47,6 procent van de biggen die ijzerdextraan op dezelfde manier kregen.

Volgens Ceva blijkt dat veehouders grote gezondheidsvoordelen kunnen behalen door ijzerproducten op basis van gleptoferron toe te dienen via de traditionele injectienaald.