Nieuws | Rundvee

Gezondheid en levensduur koe gerelateerd aan start lactatie

De gezondheid en levensduur van koeien is gerelateerd aan de opstart van de lactatie. Dat blijkt uit een studie op de Dairy Campus van Wageningen Livestock Research. Resultaten laten zien dat koeien die nog een keer afkalfden en de volgende lactatie bereikten aan het begin van de lactatie een hogere concentratie vetzuren hadden en een hogere melkproductie met minder variatie tussen dagen.

Problemen met de opstart van de lactatie hangen vaak samen met een verstoorde stofwisseling van de koe. De stofwisseling kan gemeten worden in het bloed, maar mogelijk ook in de melk. De onderzoekers volgden tussen april 2018 en juni 2020 455 koeien op de Dairy Campus.

Vet-, eiwit en lactose

In week drie en vier van de lactatie werden bloed en melkmonsters genomen en dagelijks de melkproductie gemeten. Met de monsters werden zogenaamde Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR) profielen bepaald. Daarmee kan vet, eiwit en lactosegehalte, maar ook het vetzuurgehalte geschat worden. De koeien werden daarna gevolgd tot het volgende afkalfmoment.

De koeien die het tot het volgende afkalfmoment haalden en dus de lactatie overleefden, hadden tijdens de metingen aan het begin van de lactatie een hogere melkproductie en minder variatie in melkproductie tussen dagen. Ook was er een trend voor een hoger lactosegehalte en een hogere plasma vetzuurconcentratie en lag het geschatte vetzuurgehalte bij deze koeien hoger.

Tegenstrijdig

De resultaten waren niet helemaal wat verwacht werd naar aanleiding van eerdere studies van andere onderzoeksgroepen. Een verstoorde stofwisseling zou juist gepaard gaan met hoge waarden voor vetzuren in het bloed en dat zou als gevolg kunnen hebben dat de koe de lactatie niet overleefd. De verhoogde vetzuurconcentraties in het bloed in deze studie waren voor de meeste koeien alleen niet extreem. Het kan zijn dat in deze studie de verhoogde vetzuurconcentratie meer zegt over het verhoogde stofwisselingsniveau en hogere productieniveau van de overlevende koeien dan over gezondheidsproblemen in het begin van de lactatie. (WUR)

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: