In de praktijk

‘Ander H5N1-virus, geen zoönose-risico’

Het virus H5N1 dat nu wordt gevonden op besmette pluimveebedrijven is genetisch anders dan het virus dat in 2020 en begin 2021 werd gevonden. Volgens het RIVM geven de genen van de gevonden H5N1 geen reden voor zoönose-risico. Dat schrijft demissionair minister Schouten van LNV in een brief aan de Tweede Kamer.

De deskundigengroep dierziekten, die de minister adviseert, meldt dat de genetische code van het virus het meest verwant is aan een virus dat in september in het zuidwesten van Rusland is aangetroffen. ‘Het is heel waarschijnlijk dat dit virus met trekvogels vanuit Rusland naar Nederland is gekomen. Het virus dat in Italië is gevonden is, is weliswaar ook H5N1, maar is genetisch anders dan het virus dat in Nederland is gevonden. Andere landen hebben nog geen sequenties vrijgegeven’, aldus de deskundigengroep die het risico op besmetting van pluimveebedrijven met H5 voor heel Nederland als zeer hoog inschat.

Meer besmettingen dan in buurlanden

Er zijn in Nederland meer vogelgriepbesmettingen bij pluimveebedrijven vastgesteld dan in buurlanden. De deskundigen geven aan dat in die landen mogelijk minder pluimveebedrijven liggen in de gebieden waar besmette wilde vogels worden gevonden. Ook kan het zijn dat er in Nederland al meer virusvermeerdering heeft plaatsgevonden, waardoor er een hogere blootstelling van pluimveebedrijven aan het virus is.

Meer over:
In de praktijk
Deel dit bericht: