De Nederlandse opleiding tot dierenarts bestaat op 10 december precies 200 jaar. De viering van dit jubileum begint vandaag bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Het thema van het jubileumjaar is ‘Samen’. Het openingsevenement is uitgesteld vanwege de coronamaatregelen.
Wel komt op 10 december het Veterinair Vuur na een estafette van 61 dagen, een reis van 1.500 kilometer en vele sportieve overdrachten bij dierenartsenpraktijken in Nederland, weer terug in Utrecht. Via een livestream is vanaf 15.45 uur te volgen hoe de fakkel door Joske Kaasenbrood, praktijkeigenaar
“We willen dit jubileum aangrijpen om de relaties met onze alumni te vieren, maar ook de band tussen mens en dier, studenten en alumni, en de dierenarts en de maatschappij. De afgelopen 200 jaar is er enorme vooruitgang geboekt in de diergeneeskunde. Door de verbinding te zoeken met dierenartsen en de maatschappij, willen wij de diergeneeskunde ook in de toekomst in beweging houden”, aldus Jaarsma.
20.000 euro
Inmiddels is door de deelnemers van Veterinair Vuur ruim 16.700 euro opgehaald voor onderzoek dat de diergeneeskunde verder vooruit helpt. Het faculteitsbestuur is hiervan onder de indruk en hoogt het bedrag daarom graag op tot 20.000 euro. Het ingezamelde bedrag wordt besteed aan innovatieve oplossingen op het gebied van onderzoek, onderwijs of patiëntenzorg te realiseren.
Masterclass en Vet Vision-debat
Naast het openingsevenement van het jubileumjaar, worden er in de loop van 2022 verschillende andere activiteiten gepland. In maart kunnen dierenartsen deelnemen aan een open masterclass rondom de thema’s leiderschap en communicatie, en later in het jaar aan een Vet Vision-debat met experts uit binnen- en buitenland. Afsluitend is er op 24 juni een groot feest voor alle studenten en medewerkers van de faculteit, alumni en dierenartsen.
Jubileumboek
Op 24 juni wordt ook een jubileumboek gepresenteerd met een selectie van foto’s en verhalen over diergeneeskunde. Dierenartsen, paraveterinairen, medewerkers, studenten en andere betrokkenen komen vanuit verschillende invalshoeken aan het woord. Er is aandacht voor de rijke geschiedenis, voor het veelzijdige heden en er wordt een kijkje genomen in de toekomst. Een deel van de verhalen is terug te vinden op de jubileumwebsite van de faculteit Diergeneeskunde.
Foto: Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht