Wet- en regelgeving | Zoönosen

Eerste resultaten proef vogelgriepvaccin op z’n vroegst komende zomer

Op dit moment wordt een proef met een vogelgriepvaccin onder gecontroleerde omstandigheden in een laboratorium voorbereid. De eerste resultaten van de proef worden op zijn vroegst komende zomer verwacht. Dat schrijft minister Staghouwer in een brief aan de Tweede Kamer.

De proef wordt uitgevoerd als de toestemming van de Centrale Commissie Dierproeven is afgegeven. “Dit proces vergt enige tijd”, aldus de minister.

Veldproef

Staghouwer is ook met een aantal betrokkenen uit de pluimveesector een traject aan het verkennen om een vaccin te onderzoeken onder veldomstandigheden. Verder wordt samen met Frankrijk bekeken of er nog andere opties zijn voor een proef met vaccinatie tegen HPAI.

De minister pleit er met zijn Franse collega in de Europese Unie voor om de mogelijkheden van vaccinatie in de Europese Unie te verkennen en te bevorderen. De Europese Commissie staat daar open voor en onderzoekt welke aanpassingen en vereenvoudigingen in regelgeving mogelijk zijn ter bevordering van vaccinatie op het moment dat er een vaccin beschikbaar is; de European Food Safety Authority (EFSA) is verzocht een inventarisatie van werkzame en beschikbare vaccins tegen HPAI uit te voeren. Naar verwachting verschijnt hun rapport begin volgend jaar.