Onderzoek

Suikerstructuren mogelijk alternatief voor antibiotica bij longinfectie

Bepaalde niet-verteerbare suikerstructuren die als spray via de neus worden toegediend, kunnen bacteriële infecties in de longen van kalveren verminderen. Dat maakt de suikers tot een potentieel alternatief voor antibiotica, meldt de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Farmacologen van de Universiteit Utrecht publiceerden hun ontdekking in het wetenschappelijke tijdschrift Biomaterials.

De onderzoeksgroep van Saskia Braber van het Utrechts Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen (UIPS) ontdekte eerder al dat het toevoegen van specifieke niet-verteerbare suikers aan melkvervangers het kalf kan beschermen tegen bepaalde longinfecties. “Hier werden de zogenaamde galacto-oligosachariden (GOS) gebruikt. De werking van deze structuren doet erg denken aan de werking van oligosachariden die voorkomen in moedermelk. Ze ondersteunen het immuunsysteem door de groei en activatie van nuttige bacteriën te stimuleren”, vertelt Braber.

Antibacteriële werking

Wanneer GOS als voedingssupplement wordt verstrekt, moet het door de darmen opgenomen worden voordat het in de longen effectief kan zijn. “Daarom leek het ons interessant om te onderzoeken of de longontsteking zal afnemen als de oligosachariden direct in de longen komen”, zegt Braber. “We hebben GOS via een spray in de neus toegediend en dat blijkt inderdaad te werken.”

In samenwerking met de Animal Nutrition Group van Wageningen University & Research en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht toonden UIPS-onderzoekers aan dat het direct toedienen van GOS in de luchtwegen tijdens de eerste acht levensweken de longontsteking bij kalveren vermindert. Daarnaast bevestigden ze het directe antibacteriële effect van GOS op Mannheimia haemolytica en bovendien dat GOS de effectiviteit van antibiotica zou kunnen verbeteren.

Humane luchtwegcellen

Naast kalveren gebruikten de wetenschappers humane luchtwegcellen in het laboratorium. “De ontstekingsremmende werking van GOS was ook aanwezig in deze cellen van de mens”, aldus Braber. “In samenwerking met het Erasmus MC onderzoeken we nu het gebruik van GOS bij kinderen met luchtweginfecties. In de toekomst kunnen oligosachariden hopelijk als anti-infectiemiddel worden gebruikt, als alternatief of als aanvullende therapie bij dieren en mensen.”

Meer over:
Onderzoek
Deel dit bericht: