In de praktijk

Caring Vets: stop met huidige vangmethode pluimvee

De dierenartsen van de Caring Vets willen dat er gestopt wordt met het vangen van pluimvee met de ‘ondersteboven vangmethode’. “Wat ons betreft kunnen dierenartsen hier niet achter staan, want er is een veel diervriendelijker vangmethode. We dienen een officiële klacht tegen de overheid in om handhaving af te dwingen.”

De Caring Vets vinden de ‘rechtop vangmethode’, voorheen de Zweedse vangmethode genaamd, een goed en diervriendelijk alternatief, staat in hun statement. “De rechtop vangmethode veroorzaakt veel minder stress en lijden, maar wordt, behalve in enkele leghennenbedrijven, niet toegepast omdat er meer vangers nodig zijn en de methode (bij leghennen) duurder is.”

‘Verplicht aan de kippen’

Ook volgens boerenorganisatie Caring Farmers is het rechtop vangen beter én niet veel duurder. “We zijn dit daarom verplicht aan de kippen. In de biodynamische en biologische sector wordt dit al de norm. We vragen de overheid én supermarkt om de rechtop methode verplicht te stellen en helpen ondertussen onze eigen boeren op dit vlak.”