Onderzoek

Proef met vogelgriepvaccins begonnen

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) is begonnen met onderzoek naar de werking van drie vaccins tegen vogelgriep. In de proef worden de vaccins tegen het huidige H5-virus in legkippen getest, meldt WUR.

De eerste vaccinproef vindt plaats in de onderzoeksfaciliteiten in de High Containment Unit van WBVR in Lelystad. Er worden nieuwe typen vaccins getest van drie verschillende farmaceuten. “We hopen met deze proef inzicht te krijgen in effectiviteit van de vaccins tegen ziekteverschijnselen en het effect ervan op de verspreiding van het virus”, aldus vogelgriepexpert Nancy Beerens. “De proef loopt ongeveer drie maanden. We verwachten de eerste uitkomsten niet eerder dan in de loop van december.” De uitkomsten vormen de basis voor vervolgonderzoek waarin vaccins in het veld worden getest.

Haken en ogen

Vaccineren kent meerdere haken en ogen. “Het vogelgriepvaccin moet niet alleen goed beschermen tegen ziekte, maar ook tegen verspreiding van het virus. Want als een gevaccineerd koppel toch besmet zou raken met vogelgriep en dit niet wordt waargenomen door het uitblijven van ziekte, dan kan het virus zich ongemerkt verspreiden tussen bedrijven”, legt Beerens uit. Dit is een van de redenen dat er EU-richtlijnen zijn die handel in gevaccineerd pluimvee beperken.

“De nieuwe typen vaccins die we in deze studie testen, beschermen naar verwachting beter tegen verspreiding van het virus. Ook is het mogelijk om gevaccineerde dieren te onderscheiden van geïnfecteerde dieren met specifieke diagnostiek.” In verschillende Europese landen lopen momenteel vaccinatiestudies. “De uitkomsten van deze studies zijn heel belangrijk om alle EU-lidstaten mee te krijgen in het spoor van vaccinatie.”

Meer over:
Onderzoek
Deel dit bericht: