In de praktijk

Harde bultjes bij rund blijkt kwaadaardig lymfoom

Een dierenarts belde de Veekijker over een os van 15 maanden oud, afkomstig van een Nederlands melkveebedrijf, met plotseling heel veel harde bultjes over het hele lichaam. Het bleek om een kwaadaardig lymfoom te gaan, meldt de GD in het Veekijkernieuws van oktober.

Het dier met de bultjes hield goede eetlust, normale mest, normale slijmvliezen en een normale temperatuur. Uit sommige bultjes kwam wat bloederig vocht, waarschijnlijk doordat het dier er aan likte. Een behandeling met antiparasitica en corticosteroïden gaf geen verbetering. Na het delen van foto’s met de Veekijker bleef in overleg een aantal differentiële diagnoses staan, die door de dierenarts zonder nadere diagnostiek niet konden worden vastgesteld of uitgesloten (juveniele leukose, tumoren, allergische reactie/intoxicatie, insectenbeten, parafilariose, dermatophytose, Besnoïtiose, huidvorm van BCK, huidvorm van TBC, Lumpy Skin Disease (LSD) of BHV2 (pseudo LSD)).

Melding bij NVWA

Aangezien de dierenarts een mogelijke bestrijdingsplichtige ziekte, zoals LSD, niet kon uitsluiten, heeft hij op basis daarvan een melding bij de NVWA gedaan. Het bedrijf is bezocht door de NVWA met de dienstdoende consignatie-dierenarts van GD. Op verzoek van NVWA zijn biopten genomen en is het door GD histologisch onderzocht.

De uitslag betrof een kwaadaardig lymfoom. Dit is niet bestrijdingsplichtig, maar heeft voor het dier een slechte prognose. Het advies aan de eigenaar van het dier was daarom euthanasie.