Algemeen

SPD verhoogt de pensioenen met 9,9 procent

Het bestuur van Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen (SPD) heeft besloten om de pensioenen van alle deelnemers per 1 januari 2023 met 9,9 procent te verhogen. Het is de maximaal wettelijk toegestane verhoging.

Pensioengerechtigden zien dit hogere pensioen vanaf eind januari 2023 op hun rekening staan. De pensioenaanspraken van SPD-deelnemers die nog niet aan hun pensioen toe zijn, verhoogt SPD ook met 9,9 procent.

Pensioen mee laten groeien met prijzen

Het bestuur van SPD heeft besloten deze maximale verhoging in te voeren omdat het bijdraagt aan de ambitie van het fonds om het pensioen van de dierenartsen zoveel mogelijk mee te laten groeien met de prijzen. Deze verhoging is mogelijk door de goede financiële situatie, met een beleidsdekkingsgraad eind oktober van 114,7 procent. Ook heeft het bestuur zorgvuldig naar de gevolgen voor diverse groepen deelnemers gekeken en geconstateerd dat het besluit evenwichtig is.

“Zeer welkom voor gepensioneerden”

Danse Sonneveld, voorzitter SPD, over dit besluit: “We zijn blij dat we de pensioenen kunnen verhogen om een verder koopkrachtverlies van onze deelnemers te beperken. Nu we midden in deze bijzondere situatie staan, met enorme prijsstijgingen, zal deze verhoging zeer welkom zijn voor onze gepensioneerden. We realiseren ons dat we hiermee slechts een deel van de prijsstijgingen kunnen compenseren. Maar zijn ook tevreden dat verhogen nu weer kan, nadat dit jarenlang niet mogelijk is geweest.”

Waarom 9,9 procent?

De wettelijke toegestane verhoging is de inflatie over een referentieperiode van het pensioenfonds. De referentieperiode van SPD is in het reglement vastgesteld van 1 juli tot 1 juli. De jaarinflatie vanaf 1 juli 2021 tot 1 juli 2022 was 9,9 procent. Bij het bepalen óf SPD de pensioenen mocht verhogen en hoe hoog deze verhoging mag zijn, moet het pensioenfonds aan de wettelijke regels voldoen. Daarbij is SPD verplicht om de kans op verlagingen van het pensioen in de toekomst niet te hoog te laten worden. SPD kijkt ook naar het effect op alle generaties. De financiële situatie van SPD blijkt op dit moment voldoende om deze maximale verhoging door te voeren.

Evenwichtig besluit

De belangen van álle deelnemers (actief, slapers en pensioengerechtigd) en de evenwichtigheid staan centraal bij het nemen van dit besluit, aldus SPD. Er is onder andere rekening gehouden met de koopkrachtdaling van de gepensioneerde dierenartsen. Hun pensioen is al jaren niet verhoogd. Daarnaast wil SPD scherp blijven op de onzekere economische vooruitzichten. Het bestuur vindt het belangrijk dat SPD ook na indexeren financieel sterk genoeg blijft om de komende jaren de kans op verlagen niet te groot te laten worden.

Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: