In de praktijk

Dierenartsen willen zelf DNA afnemen bij wolvenaanval

Als vee mogelijk is aangevallen door een wolf, kan het even duren voordat er iemand van B12 komt om celmateriaal af te nemen voor DNA-onderzoek. Zolang er geen DNA-materiaal is afgenomen, mag een dierenarts een gewond dier niet behandelen of laten inslapen. Daarom willen dierenartsen zelf DNA-materiaal afnemen. Dat meldt RTV Drenthe.

Voor het zelf afnemen van DNA is toestemming van nodig van de provincie. Drentse dierenartsen hebben nu met Bij12 afgesproken dat Bij12 bij de provincie gaat pleiten om in dit in enkele gevallen mogelijk te maken. Daarnaast gaat Bij12 proberen om de resultaten van de DNA-monsters uit het lab sneller te krijgen. Bij12 komt nu eenmaal per maand met de uitslagen uit de laboratoria.

Deze afspraken worden verwerkt in een protocol voor onder meer de dierenartsen waarin staat hoe er gehandeld moet worden. Met duidelijke uitleg kan iedere dierenarts een DNA-monster afnemen, aldus dierenarts Karina Beuving van Dierenkliniek De Woldberg in Vollenhove. “Dat is het huiswerk voor Bij12. Als er een concept van klaar is, komen ze daar weer mee bij ons. Dan kunnen wij er weer op schieten.”

Alle dieren meetellen

Een ander kritiekpunt van de dierenartsen, dat BIJ12 in de lijsten van wolvenaanvallen alleen dieren meeneemt die door een dierenarts zijn geëuthanaseerd, wordt ook opgelost. Alle dode dieren na een wolvenaanval gaan worden meegeteld door BIJ12.

Foto: Bernd Hietberg