In de praktijk

Atypische variant van BSE bij rund in Zuid-Holland

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft een atypische variant van BSE gevonden in het kadaver van een 8-jarige koe in Zuid-Holland. Het bedrijf werd direct geblokkeerd. Dat meldt het ministerie van LNV.

Atypische gevallen van BSE komen sporadisch voor bij oudere koeien, een soort ‘ouderdoms-BSE’, aldus LNV. De laatste keer dat deze vorm van BSE bij een rund in Nederland voorkwam was in 2011. Wetenschappers denken dat de atypische varianten spontaan kunnen ontstaan. In Nederland zijn tot nu toe vier atypische gevallen vastgesteld.

Opgelucht

Minister Adema van LNV is opgelucht dat het gaat om de zogenaamde atypische variant van BSE, want daarmee zijn de gevolgen vooral beperkt tot het bedrijf in kwestie. 13 runderen die gerelateerd zijn aan deze koe omdat ze een nakomeling zijn of samen zijn opgegroeid, zullen worden afgevoerd om gedood en getest te worden. “Met deze maatregelen is deze casus afgehandeld. De voedselveiligheid is niet in gevaar. Het is goed om te constateren dat ons monitoringssysteem voor BSE in ieder geval wel werkt”, aldus Adema.