Wet- en regelgeving

Brussel geeft groen licht voor vaccineren tegen vogelgriep

De Europese Commissie heeft nieuwe regels goedgekeurd voor vaccinatie van pluimvee tegen vogelgriep in de EU. De nieuwe regels treden op 12 maart in werking.

Volgens de KNMvD is het goed nieuws dat de EU-voorschriften worden aangepast, zodat het vaccineren tegen vogelgriep weer een stap dichterbij is, al zijn er nog praktische uitdagingen die eerst overwonnen moeten worden. “Zoals de regels nu zijn opgesteld, moet er elke maand een bevoegde dierenarts een klinische controle uitvoeren en monsters verzamelen om te testen op AI bij gevaccineerde koppels pluimvee”, zegt Thijs Manders, pluimveedierenarts en clusterbestuurslid bij de KNMvD op de website van de beroepsorganisatie. “Indien we al het pluimvee in Nederland gaan vaccineren, is het praktisch niet haalbaar om alle verplichte klinische inspecties uit te voeren. Naast het reguliere werk dat dierenartsen uitvoeren, lijkt er te weinig beschikbare capaciteit te zijn. Daar moet dus nog wel een oplossing voor komen.”

Vaccinatieproef

Er is ook nog geen geregistreerd vaccin. De resultaten van de vaccinatieproef, waarin Wageningen Bioveterinary Research een aantal vaccins heeft getest op effectiviteit tegen besmetting, ziekte en spreiding van de huidige H5N1-variant, worden deze maand verwacht, meldde Adema onlangs in een brief aan de Tweede Kamer. Daarna volgt er een veldproef, die start naar verwachting aan het eind van dit kwartaal. Adema werkt ook onder meer aan scenario’s voor een vaccinatiepilot op grotere schaal.