In de praktijk

Geen nieuwe bedrijven met IBR in Noord-Nederland

Op 12 januari meldde GD dat er in een klein gebied in Noord-Nederland acht IBR-vrije melkveebedrijven waren die binnen korte tijd te maken kregen met een IBR-besmetting. Sindsdien zijn er in het betreffende gebied nog geen nieuwe bedrijven met een infectie bij gekomen, meldt rundveedierenarts Frederik Waldeck van GD.

“Bij het maandelijkse bewakingsonderzoek via tankmelk zijn in februari geen verdere tankmelkomslagen aangetoond op IBR-vrije bedrijven. Al is niet uitgesloten dat er in maart nog tankmelkomslagen zullen volgen, door de inzet van vaccinatie en aanscherping van hygiëneprotocollen lijkt de uitbraak in het gebied tot stilstand te zijn gebracht”, aldus Waldeck. “Verspreid over de rest van Nederland zijn er dit jaar wel enkele andere vrije bedrijven besmet geraakt, maar voor zover wij weten is er daarbij geen relatie met het cluster in het noorden van het land. Af en toe een bedrijf dat de IBR-vrijstatus verliest hoort er helaas bij zolang het IBR-virus nog in Nederland aanwezig is.”

Neusswabs insturen

“Te hopen valt dat door de hernieuwde aandacht voor IBR de naleving van hygiënevoorschriften een blijvende maatregel is (onder andere gebruik van schone, eigen bedrijfskleding en -laarzen en schone materialen) en dat dierenartsen bij de geringste twijfel bij klinische verschijnselen neusswabs insturen naar GD”, meldt Waldeck verder. “Snelle detectie van een besmetting verkleint de kans op verspreiding van virus.”

Meer over:
In de praktijk
Deel dit bericht: