Diergeneesmiddelen | Wet- en regelgeving

‘Administratie diergeneesmiddelen door veehouders blijft aandachtspunt’

De registratie van het gebruik van diergeneesmiddelen door veehouders blijft een aandachtspunt. Dat meldt de NVWA op basis van inspecties die de organisatie in 2022 heeft uitgevoerd. Van de 287 inspecties waren er 210 niet akkoord. De inspectieresultaten geven overigens geen representatief beeld van de sector, omdat de NVWA de inspecties uitvoerde naar aanleiding van een melding.

Een van de overtredingen die de NVWA met regelmaat ziet is dat diergeneesmiddelen met 0 dagen wachttijd niet in het logboek en op het VKI-formulier worden vermeld. Dit is wel verplicht. Dat betekent dat de toediening van bijvoorbeeld een calcium-magnesiuminfuus ook in de administratie moet worden opgenomen. ‘Daarnaast zien we dat de vragen op het VKI-formulier regelmatig niet naar waarheid worden ingevuld. De bevindingen van onze dierenarts op het slachthuis komen dan niet overeen met hetgeen op het VKI-formulier is vermeld’, zo meldt de NVWA.

Volgens de NVWA kunnen veehouders bij vragen over toepassing van diergeneesmiddelen en de administratie contact opnemen met hun praktiserend dierenarts. Eventueel kan de houder ook de diergeneesmiddeleninformatiebank van Bureau Diergeneesmiddelen raadplegen. Veehouders vinden meer informatie over het juist invullen van het VKI op de website van de NVWA.