Nieuws | Rundvee

Stappenplan voor behandeling van Mortellaro bij koeien

Na recent onderzoek heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren een stappenplan opgesteld voor de behandeling van Mortellaro bij koeien. Bij de ziekte moeten koeien individueel behandeld worden vanwege de pijnlijke aard van de aandoening, de impact op de melkproductie en om verdere verspreiding naar andere dieren te tegen te gaan.

Het stappenplan van de GD ziet er als volgt uit:

  1. Reinigen van het letsel: zorg dat het letsel en de omgeving schoon zijn door het deze te wassen met water. Dep het letsel vervolgens droog met papier of een schone doek en voorkom dat het gaat bloeden.
  2. Aanbrengen van product: gebruik bij voorkeur een product dat is geregistreerd voor de behandeling, zonder antibioticum en waarvan de werkzaamheid wetenschappelijk is bewezen. De dierenarts kan hierover adviseren.
  3. Verband: plaats een gaasje tussen het product en de polstering/watten of het elastische verband. Het verband kan drie tot zeven dagen blijven zitten, afhankelijk van de roosterhygiëne op het bedrijf. We raden aan om verbanden met een opvallende kleur te gebruiken. Dit maakt het gemakkelijker om poten met een verband te volgen en voorkomt dat extra letsel ontstaat door het verbandgebruik.
  4. Pijnstilling: het gebruik van een pijnstiller (NSAID) vergroot de kans op een snel herstel en heeft een gunstig effect op de melkproductie van dieren met Mortellaro.
  5. Herhaling: we adviseren om de lokale behandeling te herhalen totdat de huid volledig is genezen. Als er na drie behandelingen onvoldoende verbetering is, is het raadzaam om dit met de dierenarts te bespreken.

Bron: GD