Diergeneesmiddelen

Ontwikkeling van vaccin tegen wormen bij schapen

Schotse en Australische onderzoekers gaan een commercieel vaccin ontwikkelen voor de bestrijding van de belangrijkste gastro-intestinale nematoden bij schapen wereldwijd. Tien jaar geleden werd er in Schotland al een succesvolle proef gedaan met een vaccin tegen maagdarmwormen bij schapen.

De succesvolle proef werd destijds uitgevoerd door het in 1920 door boeren opgerichte Moredun Research Institute in Schotland, dat nu het internationale team gaat leiden dat een commercieel exploiteerbaar wormenvaccin gaat ontwikkelen. Het instituut gaat samenwerken met onderzoekers van de Universiteit van Glasgow, de Universiteit van New England (Australië) en het James Hutton Institute in Schotland. De ontwikkeling van vaccins tegen wormen is volgens de onderzoekers en financiers nodig voor een duurzame toekomst voor de schapenhouderij.

De vaccinontwikkeling wordt medegefinancierd door elk van de partners, met bijpassende financiering van de Australische federale regering via de Meat & Livestock Australia Donor Company, ter waarde van iets meer dan 7 miljoen euro over vijf jaar. Meer dan de helft van het budget zal naar de Schotse onderzoekspartners gaan.