In de praktijk

Dierenartsen vertellen in webinar over blauwtong

Dierenartsen van Schapendokter.nl, Provinos, Diergezondheidscentrum Boven-Veluwe en de Universitaire Landbouwhuisdierenprakijk gingen tijdens een webinar op 4 oktober om 20.00 uur uitgebreid in op blauwtong en welke ervaringen er tot dan toe waren met behandelingen. Dat meldde de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie (NSFO).

Blauwtong grijpt volgens de NSFO ongekend hard om zich heen. ‘De verspreiding gaat ruim twee keer zo snel dan begin september verwacht werd en de ziekte lijkt ook tot zeker twee keer zo veel sterfte te leiden dan de vorige uitbraak’, zo meldt de organisatie.

1.000 dode schapen per dag

Vanuit de in NSFO Online vastgelegde sterftecijfers stelt de fokkersorganisatie inmiddels dagelijks de totale oversterfte vast in de hele Nederlandse schapenpopulatie. ‘Deze is opgelopen tot boven de 1.000 dode schapen per dag. De ‘dip’ van afgelopen weekend past bij de voor knutten slechte weersomstandigheden zo’n 10 dagen eerder. Vanuit NSFO zetten we er volop op in om het in Zuid-Afrika beschikbare vaccin zo snel mogelijk beschikbaar te krijgen in Nederland.’