Wet- en regelgeving

Sporen van muizengif in lever van kalf, 46 bedrijven geblokkeerd

Nadat er sporen van een muizengif waren aangetroffen in een lever van een kalf, blokkeerde de NVWA 46 veebedrijven met schapen, rundvee of varkens. Inmiddels mogen vijf bedrijven weer melk afvoeren omdat de dieren niet zijn blootgesteld aan het middel; mest en dieren mogen nog niet van de vijf bedrijven af. Dat schrijft minister Adema in een brief aan de Tweede Kamer.

Tijdens een regulier onderzoek van de NVWA in een slachthuis, werden er in augustus in de lever van een kalf sporen aangetroffen van het middel Racumin Foam, bedoeld voor het bestrijden van muizen, met als werkzame stof Coumatetralyl. Het gebruik van deze biocide is toegestaan, maar alleen onder strikte wettelijke gebruiksvoorschriften.

Het muizengif was ingezet door een bestrijdingsbedrijf op de boerderij waar het kalf vandaan kwam. Omdat het bestrijdingsbedrijf ook werkzaamheden heeft uitgevoerd bij 45 andere veehouders met runderen, varkens en schapen, werden uit voorzorg ook hun activiteiten per direct stilgelegd door de NVWA. “Op dit moment wordt onderzocht wanneer, hoe en waar de biocide is toegepast”, aldus Adema.

Volgens de WHO is de stof Coumatetralyl ‘matig toxisch’, wat inhoudt dat het bij inname van grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Deel dit bericht: