In de praktijk

‘Meer subsidie beschikbaar stellen voor stoppen met couperen’

De op 1 november 2023 opengestelde subsidieregeling waarmee varkenshouders ondersteuning kunnen krijgen bij het geleidelijk stoppen met couperen van staarten van biggen, is met 1 miljoen euro overtekend, meldt de Dierenbescherming. Voor de regeling was 2,5 miljoen euro gereserveerd. De Dierenbescherming vindt dat minister Adema op zoek moet gaan naar extra geld voor het stoppen met het couperen van varkensstaarten.

“Het is zeer verheugend te zien dat er vanuit de varkenshouderij zo’n grote belangstelling is om aan het terugdringen van staart couperen te werken”, schrijft Bert van den Berg van de Dierenscherming. Het is volgens hem deels maatwerk per varkensbedrijf om te bekijken welke maatregelen in huisvesting en verzorging nodig zijn om met het couperen van varkensstaarten te stoppen. Subsidie is dan ook hard nodig om varkenshouders hierbij te ondersteunen, aldus Van den Berg.

Volgens de Dierenbescherming wordt de subsidieregeling voor het stoppen met couperen in november van dit jaar nog een keer opengesteld, wederom met een budget van 2,5 miljoen euro.

Foto: Shutterstock