Onderzoek

Veerkracht tegen ziekten kan worden beïnvloed en voorspeld

Veerkracht tegen ziekten bij varkens en koeien kan worden beïnvloed en voorspeld. Dat blijkt uit promotieonderzoek door dierenarts en onderzoeker Ingrid van Dixhoorn, meldt Wageningen University. Van Dixhoorn verdedigt haar proefschrift op 2 februari.

Veerkracht tegen ziekten wordt beschreven als het vermogen om verschillende verstoringen het hoofd te bieden, waardoor dieren gezond blijven of, als er toch ziekte optreedt, snel herstellen. Momenteel is er beperkte kennis over hoe veerkracht tegen ziekten kan worden gemeten en beïnvloed.

Van Dixhoorn onderzocht of veerkracht tegen ziekten kon worden beïnvloed door varkens onder verrijkte omstandigheden te houden. Ook onderzocht ze of indicatoren gemeten vóór ziekte kunnen helpen bij het voorspellen van veerkracht tegen ziekten bij varkens en koeien. “Met behulp van deze casestudies heb ik bewijs geleverd dat veerkracht tegen ziekten kan worden beïnvloed en voorspeld”, aldus Van Dixhoorn.

De bevindingen in de scriptie kunnen helpen bij het beoordelen en verbeteren van de veerkracht van dieren. Volgens Van Dixhoorn lijkt het momenteel cruciaal om meer aandacht te besteden aan de specifieke behoeften van dieren als we de veerkracht van onze landbouwhuisdieren tegen ziekten willen vergroten.