Onderzoek | Varkens

Korte casus: B-cel lymfoom bij een varken

Onlangs werd een varken van 10 maanden oud ingestuurd naar GD voor pathologisch onderzoek. Het varken was vermagerd, hoestte, reageerde onvoldoende op behandeling door de dierenarts en is uiteindelijk gestorven. Bij sectie werd een sterke zwelling van lymfeknopen in de buik- en borstholte (15 tot 20 centimeter groot) geconstateerd.

Nader immunohistochemisch onderzoek wees uit dat er sprake was van een maligne B-cel lymfoom. De hoestklachten bij dit varken kunnen worden verklaard door de 15 centimeter grote zwelling in het mediastinum.

Neoplasieën komen zelden voor bij commercieel gehouden varkens die worden ingestuurd voor pathologisch onderzoek. Bij slachtvarkens worden lymfomen genoemd als meest voorkomende neoplasie. Een B-cel lymfoom wordt vaker gevonden dan T-cel lymfoom. Een B-cel lymfoom ontwikkelt zich meestal bij jonge varkens (<1 jaar). De achterliggende oorzaak van dit soort lymfomen blijft vaak onduidelijk. Bij meerdere cases in een epidemiologische eenheid is verder onderzoek mogelijk.

Deze casus herinnert ons eraan dat neoplasieën ook bij varkens voorkomen en een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van klachten.

Bron: Royal GD