Schaap-Geit

Q-koorts aangetroffen bij melkschapenbedrijf in Brakel

Op een melkschapenbedrijf in de Gelderse plaats Brakel is Q-koorts vastgesteld, dat meldt demissionair minister Adema van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Het is sinds 2016 de eerste keer dat er een besmetting ontdekt is op een bedrijf met melkgeiten of melkschapen.

De Q-koortsbacterie werd gevonden in de tankmelk van het bedrijf, tijdens een reguliere controle. De bacterie in de melk komt waarschijnlijk van een of enkele jonge dieren die niet gevaccineerd waren, schrijft het ministerie.

Op NOS.nl is te lezen dat hoogleraar aan het Rotterdamse Erasmus MC Thijs Kuiken zich daar zorgen over maakt. “Het aspect dat er schapen ondanks de verplichte prik niet gevaccineerd waren, vind ik wel zorgelijk. Want de bacterie is in de melk gevonden, dus dan gaat het misschien wel om jonge dieren, maar die hadden al wel gevaccineerd moeten zijn.”

Mogelijk zijn een aantal niet-gevaccineerde schapen naar andere schapenbedrijven en slachterijen gebracht. Dat wordt momenteel onderzocht door de NVWA.