Rundvee | Vogelgriep

H5N1-virusdeeltjes aangetroffen in vlees van melkkoe in Verenigde Staten

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft bekendgemaakt dat sporen van het vogelgriepvirus zijn aangetroffen in het weefsel van een melkkoe die naar een slachterij was gebracht. PCR-tests op rundvleesweefsel van 96 geruimde melkkoeien toonden bij één koe de aanwezigheid van virusdeeltjes aan. Het vlees is niet in de voedselketen terechtgekomen.

Om de veiligheid van het vleesaanbod te waarborgen in relatie tot het vogelgriepvirus H5N1, voeren de Amerikaanse autoriteiten op verschillende manieren onderzoek uit. Spierweefsel van dieren die met ziekteverschijnselen worden afgevoerd, wordt onderzocht. Daarnaast zijn monsters verzameld bij winkels in staten waar melkveebedrijven positief zijn getest op het H5N1-virus. Daarbij werden geen virusdeeltjes aangetroffen.

Daarnaast is een zeer hoog niveau van het H5N1-virus ingebracht in 300 gram rundergehakt om te testen of de aanbevolen bereidingstemperaturen het virus effectief inactiveren. Hamburgers van dit gehakt werden bereid bij temperaturen van respectievelijk 49, 63 en 71 graden Celsius. In de burgers bereid bij 63 en 71 graden was geen virus meer aanwezig. Zelfs bij een bereidingstemperatuur van 49 graden, ruim onder de aanbevolen temperatuur, werd het virus sterk geïnactiveerd.

Deel dit bericht: