Diergeneesmiddelen | Rundvee

MSD Animal Health introduceert Bovilis Cryptium®

MSD Animal Health heeft van het Comité voor diergeneesmiddelen (CVMP) van het Europees Geneesmiddelenbureau een positieve beoordeling gekregen voor Bovilis Cryptium®, het eerste en enige vaccin dat kalveren vanaf dag één beschermt tegen cryptosporidiose. Bovilis Cryptium wordt subcutaan toegediend aan drachtige dieren, 12 tot 3 weken voor het afkalven.

Meest voorkomende vorm van kalverdiarree
Cryptosporidiose wordt veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium parvum (C. parvum) en is de meest voorkomende vorm van kalverdiarree. Kalverdiarree veroorzaakt de meeste kalversterfte in de eerste levensmaand.1,2 C. parvum is zéér besmettelijk en kan lang in de omgeving aanwezig blijven. Zo zijn zeventien oöcysten al genoeg om een C. parvum-besmetting te veroorzaken3 , waarbij een besmet dier tot wel 10 miljard oöcysten per dag kan uitscheiden.4 C. parvum wordt door veel veehouders dan ook gezien als de moeilijkst te beheersen diarreeveroorzaker.5

Vroegst mogelijke bescherming
“C. parvum is een ziekteverwekker die een enorme uitdaging vormt voor veehouders in heel Europa en de rest van de wereld”, weet ook Philippe Houffschmitt, DVM, MBA, associate vice-president rundvee wereldwijd bij MSD Animal Health. Bovilis Cryptium is het enige goedgekeurde vaccin tegen cryptosporidiose dat via de biest, vanaf dag één, kalveren beschermt tegen deze besmettelijke ziekteverwekker, door vaccinatie van de moederdieren.”

Gp 40-antigeen
Bovilis Cryptium is ontwikkeld om de antistofconcentratie tegen Gp-40, een oppervlakte-eiwit van C. parvum, in de biest te verhogen. Het vaccin zorgt zo voor een betere passieve immuniteit bij pasgeboren kalveren om klinische symptomen (vb. diarree) van een C. parvum-infectie significant te verminderen. Het Gp 40-antigeen speelt een cruciale rol in de werking van Bovilis Cryptium: het induceert antistoffen die in staat zijn om verschillende C. parvum-infectiestadia te neutraliseren.

4 meest voorkomende kalverdiarreeverwekkers
Bovilis Cryptium biedt rundveehouders en dierenartsen de mogelijkheid om kalveren vanaf dag één te beschermen tegen cryptosporidiose. In het eerste jaar van toediening dient Bovilis Cryptium tweemaal gegeven te worden met 4-5 weken interval. In volgende jaren volstaat een éénmalige injectie. Bovilis Cryptium kan gelijktijdig worden toegediend met Bovilis® Rotavec® Corona. Bij gecombineerd gebruik beschermen Bovilis Cryptium en Bovilis Rotavec Corona tegenover de 4 meest voorkomende kalverdiarreeverwekkers6: C. parvum, coronavirus, rotavirus en E. coli.

Deel dit bericht: