Schaap-Geit

Terschelling officieel zwoegerziektevrij

Terschelling is officieel vrij van zwoegerziekte en het verwante CAE-virus, nadat het laatste besmette schaap het Waddeneiland heeft verlaten. Daarmee is Terschelling het eerste zwoegervrije gebied in Nederland.

Op weg naar deze status hebben Royal GD, in samenwerking met Dierenartsenpraktijk Terschelling, de Schapenhoudersvereniging en de Geitenfokvereniging, in 2021 de zwoegerziektestatus van schapenbedrijven op Terschelling geïnventariseerd. Ook werden geiten onderzocht op caprine arthritis encefalitis (CAE), een virus dat nauw verwant is aan de zwoegerziekte.

In 2022 werden vervolgens bloedmonsters van alle schapen en geiten op Terschelling onderzocht op antistoffen. Dit betrof meer dan duizend monsters van schapen en zestig monsters van geiten. De resultaten boden perspectief om zwoegervrij te worden, aldus Royal GD. Eén schaap met het virus werd afgevoerd.

Vorig jaar werden alle schapen en geiten op Terschelling opnieuw getest op het virus. Toen bleek dat alle dieren vrij waren van respectievelijk de zwoegerziekte en CAE. Schapen en geiten die van het vasteland komen, moeten eerst in quarantaine.

Meer over:
Schaap-Geit
Deel dit bericht: