Vogelgriep | Zoönosen

Finland gaat als eerste land mensen vaccineren tegen vogelgriep

Finland wil volgende week beginnen met het vaccineren van mensen tegen vogelgriep. Het Finse gezondheidsinstituut THL heeft aangekondigd dat het vaccin beschikbaar zal zijn voor mensen die veel in contact komen met dieren. Volgens de fabrikant van het vaccin is Finland het eerste land dat mensen gaat inenten tegen het virus.

Hoewel in Finland nog geen gevallen van vogelgriep bij mensen zijn vastgesteld, zal het land het H5N8-vogelgriepvaccin preventief toedienen aan risicogroepen. Dit zijn onder andere dierenartsen, pluimveemedewerkers, werknemers op kinderboerderijen en laboratoriummedewerkers die vogelgriepmonsters verwerken.

Finland heeft vaccins ingekocht voor 10.000 mensen, elk bestaande uit twee doses. Het Finse gezondheidsinstituut hoopt dat deze inentingen voor de start van het herfstgriepseizoen gegeven kunnen worden.

De vaccins voor Finland maken deel uit van een gezamenlijke aankoop door de Europese Unie bij de Australische fabrikant CSL Seqirus. In totaal zijn maximaal 40 miljoen doses aangekocht voor vijftien EU-landen. Ook Nederland heeft deelgenomen aan deze EU-deal. Demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra liet eind vorige maand via X weten dat Nederland een beperkte voorraad vaccins aanlegt. “Voor nu niet nodig, maar ik vind het belangrijk om overal goed op voorbereid te zijn.”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in april gewaarschuwd voor vogelgriep. De organisatie vreest dat het virus ook voor mensen een bedreiging kan vormen. “De grote zorg is dat het virus evolueert en het vermogen ontwikkelt om mensen te besmetten”, aldus WHO-onderzoeker Jeremy Farrar. “En dan uiteindelijk in staat is van mens op mens over te gaan.”

Deel dit bericht: