Varkens | Varkenspest

Afrikaanse varkenspest op twee grote Poolse varkensbedrijven

Twee grote varkensbedrijven in Polen zijn getroffen door Afrikaanse varkenspest (AVP). Hiermee komt het totaal aantal uitbraken van AVP in Polen dit jaar op veertig, tien meer dan in 2023. Vooral de provincie Groot-Polen is zwaar getroffen, met 23 van de 40 uitbraken. Deze provincie is goed voor 30 procent van de varkensproductie in het land.

Uitbraak 38, met 2.887 varkens, is de grootste van dit jaar en ligt buiten de bestaande besmette zone in Groot-Polen, waardoor deze zone moet worden uitgebreid. Dit betekent dat meer varkensbedrijven in de provincie te maken krijgen met vervoersbeperkingen. Uitbraak 39 betreft 2.396 varkens en bevindt zich in de regio West-Pommeren, eveneens buiten de besmette zone, die ook daar uitgebreid moet worden.

Ook bij wilde zwijnen blijft het aantal besmettingen toenemen. Tot nu toe zijn 1.230 uitbraken geregistreerd, waarbij één of meerdere besmette wilde zwijnen zijn gevonden, wat het totaal aantal besmette wilde zwijnen boven de 1.600 brengt.

AVP-uitbraken in Noord-Italië
In Noord-Italië, waar de meeste varkensbedrijven van het land zijn gevestigd, zijn vijf uitbraken van AVP bij gehouden varkens bevestigd. Eén uitbraak vond plaats buiten de bestaande besmette zone, wat leidt tot een uitbreiding van deze zone. In totaal zijn er dit jaar dertien uitbraken bij gehouden varkens in Italië.

Daarnaast stijgt ook in Italië het aantal uitbraken bij wilde zwijnen, met 1.126 gevallen van AVP bij wilde zwijnen die dit jaar in het hele land zijn gevonden.

Deel dit bericht: