Varkens op gangbare bedrijven die twee keer per dag aangesproken werden door de varkenshouder, ervoeren minder stress dan biologische varkens die het zonder dit contact moesten doen. Dit bleek uit een Deense steekproef waarbij varkensgeluiden met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) werden geanalyseerd en gescoord op stress en pijn.
Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen ontwikkelden ruim twee jaar geleden een AI-algoritme om varkensgeluiden, zoals knorren en grommen, te vertalen naar emoties. Het doel is om via deze akoestische signalen het welzijn van varkens te monitoren. Dit project werd destijds al besproken op varkens.nl.
Onder leiding van universitair hoofddocent Elodie Floriane Mandel-Briefer werd dit systeem getest in de praktijk. Geluidsopnamen van verschillende varkensbedrijven in Denemarken en Duitsland werden geanalyseerd met AI.
Technologie nog niet volledig toepasbaar
Het duurde de onderzoekers veertien maanden om de “taal” van varkens in negen stallen te ontcijferen. De technologie is nog in ontwikkeling en moet verder verfijnd worden voordat deze breed kan worden ingezet.
Bij vier gangbare varkensbedrijven werd 25 procent van het gegrom geassocieerd met stress of pijn. Verrassend genoeg was dit percentage op drie biologische bedrijven nog hoger, namelijk 47 procent.
Biologische varkens in de buitenlucht
Bij biologische varkens die buiten in de wei of in een buitenuitloop verbleven, was slechts 8 procent van het gegrom stress- of pijngerelateerd. Opvallend genoeg behaalden gangbare varkens die tweemaal daags vriendelijk werden toegesproken door de varkenshouder een vergelijkbare score van 8 procent.
De onderzoekers benadrukken verder dat het om een steekproef gaat, en dat er geen definitieve conclusies uit de resultaten kunnen worden getrokken.