Varkens | Varkenspest

Afrikaanse varkenspest in Duits-Pools grensgebied nog niet onder controle

De Afrikaanse varkenspest (AVP) blijft zich hardnekkig verspreiden in de Duitse deelstaat Brandenburg. De situatie verslechtert, met als voornaamste oorzaak de hoge ziektedruk vanuit Polen. Dit leidde deze week tot een bijeenkomst in de Poolse regio Groot-Polen.

In het district Uckermark, gelegen in Brandenburg, werden in augustus twintig dode wilde zwijnen gevonden die besmet waren met het AVP-virus. Deze dieren werden ontdekt binnen beperkingszones, afgeschermd door hekken. Sinds de eerste uitbraak in 2021 zijn er in dit gebied in totaal 146 gevallen van AVP bij wilde zwijnen vastgesteld.

Brandenburg ziet de situatie verslechteren door de voortdurende instroom van met AVP besmette wilde zwijnen uit Polen. De grensregio tussen Duitsland en Polen blijkt een risicogebied, aangezien regelmatig besmette dieren worden aangetroffen. Dit was de aanleiding voor een bijeenkomst in Groot-Polen, waar diverse belanghebbenden samenkwamen om de situatie te bespreken.

Vrijwillige Ruiming als Oplossing
Tijdens de bijeenkomst benadrukten deskundigen dat de situatie in Groot-Polen moeilijk onder controle te krijgen is zonder vrijwillige ruiming van bedrijven in besmette gebieden. Krzysztof Jazdzewski, hoofd van de veterinaire dienst in Polen, stelde dat deze maatregel een gebied binnen dertig dagen AVP-vrij kan maken. Zonder dergelijke acties zullen er naar verwachting wekelijks nieuwe uitbraken plaatsvinden en zullen beperkingszones zich verder uitbreiden.

De varkenshouders die vrijwillig hun bedrijven ruimen, worden volledig gecompenseerd, ongeacht de bioveiligheid van hun bedrijf. Tussen 4 juni en 21 augustus werden in Polen veertig, voornamelijk kleinere, bedrijven getroffen door AVP. Hiervan waren er 23 in Groot-Polen, een regio die verantwoordelijk is voor meer dan 30 procent van de varkensproductie in het land.

De Poolse regering heeft gesproken over een alomvattend plan om de varkenspopulatie opnieuw op te bouwen, maar concrete details en financiering zijn nog niet bekendgemaakt. Varkenshouders benadrukten tijdens de bijeenkomst het cruciale belang van het herstel van de varkenssector in Polen.

Deel dit bericht: