Blauwtong | EHD

Belgen schrappen meldplicht blauwtong en EHD

In België is het niet langer verplicht om vermoedelijke gevallen van blauwtong en Epizoötische Hemorragische Ziekte (EHD) te melden of bij verdenking meteen een dierenarts in te schakelen voor monsteronderzoek. Dit meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Agrariërs kunnen nog wel vrijwillig een dierenarts inschakelen, maar deze onderzoeken worden niet meer vergoed door het FAVV. De nieuwe regels zijn vanaf maandag 16 september van kracht.

Het FAVV wil met de afschaffing van de meldplicht administratieve lasten en kosten beperken, aangezien het blauwtongvirus nu in heel België aanwezig is en het moeilijk is om klinisch onderscheid te maken tussen blauwtong en EHD. EHD, een virusziekte overgedragen door knutten, treft vooral herten, maar ook runderen kunnen ernstig ziek worden. Het virus veroorzaakt schade aan de bloedvaten, wat leidt tot zwellingen en bloedingen. Schapen en geiten kunnen drager zijn zonder ziek te worden.

In Nederland is EHD meldplichtig. Het virus verscheen in Europa in oktober 2022 en verspreidde zich snel van Italië naar Spanje en Portugal. Begin september 2023 werd het eerste geval in Frankrijk geregistreerd. De Europese Unie beperkt het vervoer van risicodieren binnen een straal van 150 kilometer rondom een EHD-uitbraak.

België heeft nieuwe maatregelen ingevoerd om EHD buiten de deur te houden. Gevoelige dieren uit Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal moeten binnen twaalf uur na aankomst worden gecontroleerd door een dierenarts en van een bloedmonster worden voorzien. Deze dieren moeten bovendien worden geïsoleerd en behandeld met insecticiden. Bij een positieve test wordt de isolatieperiode met minstens zestig dagen verlengd. Vaccins tegen EHD zijn er nog niet, en het gebruik van autovaccins is verboden.

Meer over:
BlauwtongEHD
Deel dit bericht: