Een meerderheid van de Tweede Kamer is het oneens met landbouwminister Femke Wiersma over het gebruik van veeprikkers. Wiersma wil onderzoeken hoe deze toch kunnen worden ingezet en volgt hierin haar eigen koers, ook op het gebied van een diervriendelijkere veehouderij.
Tijdens het debat over dieren in de veehouderij verdedigde Wiersma haar standpunt over stroomstootwapens. Dit lijkt echter te leiden tot een confrontatie met de Kamer, aangezien zowel de grootste oppositiepartij GroenLinks-PvdA als coalitiepartijen VVD en NSC een verbod willen op veeprikkers.
Wiersma gaf eerder aan in gesprek te willen gaan met de sectoren om tot een ‘gedragen werkwijze’ te komen. Ze benadrukte dat een nationaal verbod op stroomstootapparatuur in slachthuizen volgens Europese regels niet mogelijk is.
Wiersma’s voorganger, Piet Adema, had juist een verbod aangekondigd na beelden van misstanden met stroomstootapparatuur, gepresenteerd door de organisatie Varkens in Nood.
Daarnaast werd in het debat gesproken over de stappen die Wiersma heeft gezet voor een diervriendelijkere veehouderij. Ze werkt aan bestuurlijke afspraken met sectoren, Dierenbescherming en ketenpartijen, gebaseerd op de zes leidende principes van de Raad voor Dierenaangelegenheden. Deze afspraken worden vastgelegd in een convenant, dat ook een onafhankelijke autoriteit, een kennisagenda en pilots omvat. Voor dit project is 1 miljoen euro gereserveerd in de begroting voor volgend jaar. De Kamer wordt later dit jaar geïnformeerd over de voortgang.