Blauwtong | Rundvee

Levend geboren kalf als mogelijk blauwtongreservoir

In het kader van de blauwtongvirus serotype 3 (BTV-3) uitbraak in Nederland is aanvullend onderzoek gestart op een melkveebedrijf in samenwerking met Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) om de effecten van BTV-3 tijdens de dracht bij runderen te onderzoeken.

In mei bleek dat BTV-3 van koe op kalf kan worden overgedragen tijdens de dracht (verticale overdracht). BTV-3 werd ook aangetroffen in een doodgeboren kalf met hersenafwijkingen. Van 34 onderzochte droge koeien hadden 32 antistoffen tegen BTV. Acht pasgeboren kalveren uit deze koeien werden direct na de geboorte onderzocht. Bij één kalf werd BTV (Ct-waarde 27) en BTV-antistoffen in het bloed gevonden en bleef het kalf dertig dagen later nog BTV PCR-positief. Dit kalf had een hersenafwijking (hydrocephalus), waarbij de grote hersenen grotendeels uit vocht bestonden.

Hoewel het om één PCR-positief kalf gaat en onduidelijk is of het virusmateriaal infectieus is, wijst dit erop dat kalveren geboren kunnen worden die het virus bij zich dragen en dat ze mogelijk een bron voor virusverspreiding kunnen zijn, vooral na een winterperiode. Viruspositieve dieren, zoals vleeskalveren, kunnen het virus verder verspreiden bij verplaatsing. Het advies is runderen en jongvee te beschermen tegen BTV-3 door vaccinatie, binnenhuisvesting en ventilatie in de stal. Daarnaast wordt aangeraden om voor elke behandeling (zoals onthoornen) een nieuwe naald te gebruiken om verspreiding via naalden te voorkomen.

Bron: Royal GD

Meer over:
BlauwtongRundvee
Deel dit bericht: