Onderzoek

Biomarkers nuttig bij welzijnsmonitoring van koeien

Biomarkers kunnen het welzijn van melkvee meten. Door het totale eiwit- en albuminegehalte in het bloed en het cortisolgehalte in het haar te combineren, kan het welzijn van een kudde koeien beoordeeld worden. Dit blijkt uit onderzoek door Wageningen Livestock Research, Royal GD, ZuivelNL en het ministerie van Landbouw. Biomarkers zijn meetbare biologische indicatoren, zoals hartslag en bloedwaarden, die gezondheidscondities of welzijn helpen vaststellen.

Samengestelde biomarker geeft sterke indicatie
Het onderzoek toont aan dat koeien met een verhoogd cortisolgehalte vaak lagere welzijnsscores ontvangen. Bedrijven met koeien die grote variaties vertonen in bloedwaarden scoren lager op gedrag en krijgen vaker een onvoldoende beoordeling. De samengestelde biomarker biedt volgens onderzoekers een betrouwbare voorspelling van welzijn, waarmee bedrijven als ‘aandachtbedrijf’ voor welzijn kunnen worden geclassificeerd.

Persoonlijkheid van koeien beïnvloedt welzijn
Ook de invloed van persoonlijkheid en huisvesting werd onderzocht. De gezondheid en bloedwaarden van vaarzen werden vergeleken in positieve en negatieve huisvestingsomstandigheden. Vaarzen met een angstige aard toonden in een negatieve omgeving meer schommelingen in melkgift, wat wijst op minder welzijn. Het bloedbeeld toonde geen eenduidige correlatie met welzijn, hoewel stress in een positieve omgeving leidde tot hogere niveaus van vrije vetzuren, een teken van een negatieve energiebalans.

Meer over:
Onderzoek
Deel dit bericht: