Het castreren of staartcouperen van schapen en kalveren met behulp van een elastiek is voortaan verboden. Recente wetenschappelijke bevindingen tonen aan dat deze methode, zelfs met pijnbestrijding, tot wekenlange pijnklachten leidt.
Couperen of castreren met een elastiek houdt in dat een lichaamsdeel wordt afgeklemd, waarna het geleidelijk afsterft. Dit proces kan meerdere dagen duren en resulteert in een open wond die weken nodig heeft om te genezen, met aanhoudende pijn voor het dier. Zelfs het toedienen van pijnstilling biedt onvoldoende verlichting. Een diervriendelijker alternatief is een chirurgische ingreep door een dierenarts, bijvoorbeeld chirurgisch couperen.
Preventief couperen bij drie schapenrassen tot 2028
Het preventief couperen van staarten is bij de meeste schapenrassen al verboden, met uitzondering van Suffolk, Hampshire Down en Clun Forrest. Tot 1 januari 2028 mogen de staarten van vrouwelijke dieren (ooien) van deze rassen nog preventief gecoupeerd worden, maar vanaf nu uitsluitend via een chirurgische ingreep. Deze tijdelijke uitzondering is ingesteld om te kunnen fokken met schapen die van nature kortere staarten hebben. Lange, bewolde staarten in combinatie met vervuiling kunnen namelijk leiden tot myiasis, een pijnlijke huidziekte veroorzaakt door de larven van de blauwgroene bromvlieg. Schapenhouders kunnen het risico hierop ook verkleinen door andere preventieve maatregelen te nemen.
Bron: NVWA