Rundvee | Vogelgriep

Vogelgriep bij melkvee: ruimen of uitzieken?

De besmettingen op Amerikaanse melkveebedrijven het afgelopen jaar hebben een discussie op gang gebracht over de aanpak bij een mogelijke uitbraak in Nederland. Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid daarom een draaiboek opgesteld om snel en eenduidig te kunnen handelen.

Het document geeft richtlijnen voor verschillende situaties:

  • Wanneer het vogelgriepvirus wordt aangetroffen bij melkkoeien.
    Wanneer een melkveehouder of een medewerker op het bedrijf besmet raakt.

De beschreven maatregelen zijn erop gericht verdere verspreiding van het HPAI-virus te voorkomen.

Symptomen en meldplicht
Bij koeien met vogelgriep is een plotselinge daling in melkproductie waar te nemen, met dikke, verkleurde melk. Daarnaast hebben de dieren koorts en weinig eetlust. Positieve uitslagen van laboratoriumonderzoek moeten worden gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zodra een besmetting of verdenking bestaat, zijn diverse veterinaire maatregelen van kracht, waaronder een vervoersverbod (bijvoorbeeld voor dieren, dierlijke producten en mest).

Maatregelen voor de melk
Onderzoek laat zien dat het virus voornamelijk via de melk wordt uitgescheiden. Daarom mag melk van het besmette bedrijf niet meer worden gebruikt voor humane of dierlijke consumptie. Er volgt ook een terugroepactie van rauwe melk en rauwmelkse producten die al in omloop zijn.

Uitzieken of ruimen?
Meestal kunnen besmette dieren herstellen binnen een paar weken. In veel gevallen wordt dan besloten de koeien te laten uitzieken, gecombineerd met maatregelen om verspreiding te beperken. Uiterst zelden kan worden gekozen voor het ruimen van dieren, bijvoorbeeld als de volksgezondheid in het geding komt of als er risico bestaat dat de ziekte zich op grote schaal verspreidt naar andere bedrijven of de omgeving.

Regionale indeling
Nederland kan bij een uitbraak regio’s aanwijzen, waarbij besmette regio’s onder strenge vervoers- en hygiënemaatregelen vallen. Zo blijft een ‘vrije’ regio gescheiden van de besmette.

Aanpassing mogelijk
Hoewel het draaiboek een duidelijke leidraad biedt, kunnen maatregelen worden bijgesteld op basis van actuele informatie, expertadvies en epidemiologisch onderzoek.

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit bericht: