Op 20 februari 1995 werd veearts-keurder Karel Van Noppen in Wechelderzande (Lille) doodgeschoten, een moord die wordt toegeschreven aan de hormonenmaffia. Ter ere van de dertigste herdenking heeft het gemeentebestuur een bloemstuk neergelegd bij de plaats waar hij omkwam. Van Noppen voerde controles uit bij vetmesters en slachthuizen in de strijd tegen het gebruik van hormonen en zette zijn werk onverminderd voort ondanks bedreigingen.
Burgemeester Marleen Peeters (N-VA) herinnert zich de tragedie nog helder. “Ik woon ook in Wechelderzande en werkte er destijds als leerkracht. Eén van mijn leerlingen woonde in dezelfde straat waar de moord plaatsvond. Hij was de dag erna helemaal van streek. In zo’n klein dorp verwacht je niet dat zoiets kan gebeuren,” vertelt Peeters.
De burgemeester benadrukt dat de inzet van Van Noppen ertoe heeft geleid dat consumenten tegenwoordig minder risico lopen vlees te eten dat met hormonen is behandeld. “Hij bleef strijden voor een veiligere voedselketen en heeft daar uiteindelijk zijn leven voor gegeven,” aldus Peeters.
Serene herdenking
Ter herinnering aan zijn dood heeft de gemeente een bloemstuk geplaatst op de plek waar Van Noppen neergeschoten werd. Volgens Peeters wilde de familie de herdenkingsdag in alle rust laten verlopen. “Toen Karel Van Noppen in 2020 tot ereburger werd benoemd, hebben we de gedenkplek op het Zand opgeknapt en van een herinneringsbord voorzien.” Ook ontving Van Noppen postuum de ‘Prijs voor de Democratie’, en een straat in Wechelderzande draagt zijn naam.
Vier veroordelingen
In april 2002 werden vier mannen veroordeeld voor hun rol in de moord. De West-Vlaamse vetmester Alex Vercauteren kreeg levenslang als opdrachtgever. De uitvoerder, Albert Barrez, evenals organisator Carl De Schutter en tussenpersoon Germain Daenen, kregen ieder 25 jaar cel. Inmiddels zijn ze alle vier voorwaardelijk vrij.
Bron: VRT