Onderzoek | Varkens

Vlaamse dierenwelzijnsprijs voor DNA-onderzoek naar spreidzit bij biggen

De 25-jarige KU Leuven-student Jaro De Kort heeft de Vlaamse dierenwelzijnsprijs in de wacht gesleept voor zijn onderzoek naar spreidstand bij biggen, een aangeboren motorische aandoening met een sterftecijfer van 50%. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) overhandigde hem de prijs op de varkensboerderij ‘SDB’ in Kampenhout.

Spreidstand, ook wel ‘zwemmers’ genoemd, is een spierafwijking die verhindert dat biggen op alle vier pootjes kunnen staan. Daardoor hebben ze moeite om bij de tepel te drinken en lopen ze het risico verpletterd te worden door de zeug. In de varkenssector wordt dit probleem nu beperkt door de zogenoemde kraamstalindex, waarin fokberen een score krijgen op basis van het aantal nakomelingen met genetische afwijkingen. Dit systeem heeft echter een zwak punt: pas als een beer al nakomelingen heeft geproduceerd, wordt duidelijk of die een erfelijke aandoening doorgeeft.

Dankzij De Korts onderzoek zou het in de toekomst mogelijk kunnen worden om spreidstand rechtstreeks te voorkomen. Hij voerde een genoomwijde associatiestudie uit bij Piétrainberen. Daarbij heeft hij het DNA van beren die regelmatig biggen met spreidstand krijgen vergeleken met dat van beren waarbij de aandoening nooit voorkomt. Zijn studie bracht een DNA-kenmerk aan het licht dat vermoedelijk bijdraagt aan het ontstaan van spreidstand.

Bron: Vilt.be

Meer over:
OnderzoekVarkens
Deel dit bericht: