Dierenwelzijn

Vertrouwensloket dierenwelzijn ziet vaker herhalingen

In 2024 heeft het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren in totaal 92 meldingen ontvangen van situaties waarbij de verzorging van dieren tekort dreigde te schieten. Hoewel dit aantal vergelijkbaar is met eerdere jaren, vertoont het jaarrapport 2024 een zorgelijke stijging van het percentage herhaalmeldingen: van 17% in 2023 naar 29% in 2024. Deze ontwikkeling wijst erop dat het voor veehouders steeds lastiger wordt om eerdere problemen definitief achter zich te laten.

Volgens Dirk Bruins, interim-voorzitter van het Vertrouwensloket, tonen deze cijfers aan dat de druk in de veehouderijstructureel van aard is. “We zien hardnekkige uitdagingen,” zegt hij. “Denk aan terughoudendheid bij banken voor financiering en weinig ruimte om stallen aan te passen vanwege vergunningseisen. Voor sommige bedrijven is hierdoor alleen nog stoppen een optie. Dit speelt in alle sectoren met landbouwhuisdieren.”

Op maat gemaakte ondersteuning bij complexe situaties
Van de 92 binnengekomen meldingen in 2024 werden 71 bedrijven daadwerkelijk door het loket begeleid. De gesignaleerde knelpunten variëren: van verslechterde huisvesting als gevolg van mestproblemen tot melkveehouders die lange tijd geen melk afzetten, zonder officieel in de melkweigering te zitten. De complexiteit van de gevallen onderstreept de forse uitdagingen waarvoor veel veehouders staan. Bovendien neemt het aantal meldingen toe van ondernemingen die ook opengesteld zijn voor recreanten, zoals boerencampings.

Een vangnet voor zowel mens als dier
Vaak gaan er psychosociale of financiële zorgen schuil achter tekortschietende dierzorg. Daarom kiest het Vertrouwensloket voor een brede benadering, waarbij de aandacht niet alleen uitgaat naar de dieren, maar ook naar de veehouder zelf. Bruins benadrukt dat er gelukkig ook positieve bewegingen zijn: “Erfbetreders weten ons steeds beter te vinden, en de bereidheid om problemen bespreekbaar te maken groeit. Die openheid is onmisbaar om op tijd passende hulp te bieden.”

Bron: Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren

Meer over:
Dierenwelzijn
Deel dit bericht: