Varkens

Twee nieuwe varkensgriepvaccins ontwikkeld voor jonge biggen

De huidige vaccins tegen varkensgriep zijn normaal gesproken pas toegelaten voor biggen vanaf 56 dagen oud, omdat eerdere vaccinatie niet effectief is door maternale immuniteit. In het Europese project Pigie zijn nu echter twee vaccins ontwikkeld die wel effectief zijn bij jongere biggen. Deze ontwikkeling kan de circulatie van het griepvirus op varkenshouderijen significant verminderen.

Pigie-project
Onderzoekers uit Duitsland en Zwitserland hebben binnen het Pigie-project vaccins ontwikkeld die de maternale immuniteit omzeilen en dus wel vroeg kunnen worden ingezet. Hierdoor wordt de circulatie van het griepvirus op varkensbedrijven doorbroken, wat niet alleen voordelig is voor de diergezondheid maar ook het risico op nieuwe, potentieel voor mensen gevaarlijke, griepvirussen vermindert. In het project zijn twee nieuwe vaccins ontwikkeld en getest:

  • Vleermuisgriepvirusvaccin: Dit vaccin is gebaseerd op een griepvirus dat bij vleermuizen wordt gevonden en kan zich niet vermeerderen of genen uitwisselen met het virus dat bij varkens of mensen voorkomt. Hierdoor kan er geen nieuw, risicovol virus ontstaan.
  • Vesiculair Stomatitis Virus (VSV) Vaccin: Dit vaccin is gebaseerd op het vesiculaire stomatitis-virus, verwant aan het virus dat blaasjesziekte veroorzaakt. In beide nieuwe vaccins is genetische informatie ingebouwd die codeert voor eiwitten van het varkensgriepvirus.

Onderzoek 
De nieuwe vaccins zijn getest op biggen van een bedrijf met 720 zeugen waar varkensgriep circuleert. Ondanks vaccinatie van de zeugen, bleef het griepvirus op dit bedrijf aanwezig. Genen van het griepvirus op dit bedrijf zijn ingebouwd in de twee experimentele vaccins, en er is een autovaccin gemaakt met het specifieke virus van dit bedrijf. Per groep werden acht biggen gevaccineerd met een van beide experimentele vaccins, twee groepen kregen commerciële vaccins en één groep het autovaccin. Een controle groep kreeg een placebo. De resultaten zijn veelbelovend; de experimentele vaccins bieden hoop op doorbraak in de aanpak van varkensgriep. De vleermuisgriepstam biedt hoge bescherming in de bovenste luchtwegen, terwijl het VSV-vaccin de onderste luchtwegen goed beschermt. Een combinatie van beide vaccins zou mogelijk het meest effectief zijn.

 

Meer over:
Varkens
Deel dit bericht: