IBR | Rundvee

IBR-uitbraak in Duitsland net over de grens met de Achterhoek

Op negen rundveebedrijven in de Kreis Borken, net over de Duitse grens ten oosten van de Achterhoek, is een uitbraak van IBR vastgesteld. Het betreft drie melkveebedrijven en zes vleesveebedrijven. De infectie werd ontdekt als onderdeel van een grootschalig monitoringsprogramma, dat werd opgestart nadat er recent nieuwe gevallen van IBR waren gemeld.

Vanaf dinsdag 1 oktober geldt in een deel van Kreis Borken, rond Heek en Ahaus, een vervoersverbod voor runderen. Dit gebied ligt dicht bij de grens met Enschede en de beperkingen hebben gevolgen voor 105 veehouders in de regio.

Runderen mogen alleen onder uitzonderlijke omstandigheden worden verplaatst. Deze maatregelen zijn voor een periode van zes maanden ingesteld, maar kunnen op basis van verdere onderzoeksresultaten worden verkort of verlengd.

Duitsland heeft een IBR-vrije status, wat betekent dat besmette dieren geruimd worden en er niet meer tegen de ziekte wordt gevaccineerd. Eerder dit jaar werden vanwege IBR-besmettingen in Duitsland al meer dan 1.000 runderen afgevoerd, waarvan de meeste naar slachterijen konden worden gebracht.

Meer over:
IBRRundvee
Deel dit bericht: