Dierenwelzijn is belangrijk in alle levensfasen van vleeskuikens, ook tijdens de slacht, waar elke seconde drie kippen worden verwerkt. Door de grote schaal is het een uitdaging om het welzijn van de dieren goed te monitoren. Kacper Libera, onderzoeker veterinaire volksgezondheid aan de Universiteit Utrecht, onderzoekt of AI kan helpen om dierenwelzijn nauwkeuriger te controleren.
Libera gebruikt CT-scans om botbreuken bij geslachte kippen op te sporen, wat wijst op verminderd welzijn door bijvoorbeeld ruwe behandeling. Hij traint AI-modellen om deze breuken te herkennen en heeft al een nauwkeurigheid van 90% bereikt. Hoewel er ruimte voor verbetering is, ziet hij dit als een belangrijke stap.
Het handhaven van dierenwelzijn in slachthuizen is complex. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor toezicht, maar het blijft moeilijk om het welzijn van elk individueel dier te controleren. Technologie zoals sensoren en AI kan hierbij helpen, en Libera’s onderzoek draagt bij aan nauwkeurigere controles. Zijn toekomstvisie is dat alle karkassen in slachthuizen via CT-scans worden gecontroleerd, waardoor welzijn en voedselveiligheid gecombineerd worden in één systeem.
Libera, die zichzelf ‘kippenradioloog’ noemt, wil een brug slaan tussen diergeneeskunde en technologie. Hij ziet ook kansen voor consumenten: door vlees als luxeproduct te beschouwen, kan het dierenwelzijn worden verbeterd. Hoewel hij zelf soms vlees eet, hoopt hij dat iedereen respectvoller omgaat met dieren en vlees.
Bron: UU.nl