Onderzoek | Rundvee

Kreupelheid bij melkkoeien: omvang en risicofactoren

Kreupelheid is een groot welzijnsprobleem bij melkkoeien, vaak veroorzaakt door klauwproblemen en gepaard met pijn. Onderzoekers van Utrecht University, Wageningen UR en Cornell University analyseerden 53 studies uit Noordwest-Europa van de afgelopen 25 jaar. Daaruit blijkt dat gemiddeld 28% van de koeien kreupel is, al lopen de cijfers sterk uiteen tussen bedrijven.

Om resultaten van verschillende onderzoeken te kunnen vergelijken, ontwikkelden de onderzoekers een uniforme methode (Welfare Quality equivalent). Kreupelheid werd daarbij gedefinieerd aan de hand van staplengte, belasting van de poten en rughouding.

Belangrijkste risicofactoren
Uit 38 studies kwamen duidelijke risicofactoren naar voren: weinig weidegang, betonnen vloeren, onvoldoende strooisel in ligplaatsen, slechte lichaamsconditie en een hoger aantal lactaties.

Verbeteringen mogelijk
Volgens de onderzoekers kan de prevalentie aanzienlijk omlaag door betere huisvesting en management. Ze pleiten voor gestandaardiseerd onderzoek en meer studies naar effectieve interventies, zodat kreupelheid structureel kan worden teruggedrongen.

Bron: Universiteit Utrecht

Meer over:
OnderzoekRundvee
Deel dit bericht: